OPEN over depressiviteit is een nieuw project van stichting Open mind om in samenwerking met een grote groep jonge ervaringsdeskundigen mentale gezondheid zichtbaar en beter bespreekbaar te maken.

Video afspelen

Mirjam Bekker-Stoop (stichting Open mind) en Linelle Deunk (fotograaf) zagen beide hoe hun dochters vochten met hun demonen, maar ook hoe zij ermee leren omgaan. Ieder op hun eigen manier. Zij besloten hun eigen ondervindingen en kennis aan te vullen met die van anderen. Onder de vlag van stichting Open mind reisden zij door Nederland om een zo divers mogelijke groep jonge ervaringsdeskundigen te portretteren en hun verhalen op te nemen.

Het werd een bijzondere reis waarin zij mooie gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen spraken, waarvan zij ontzettend veel leerden. De persoonlijke portretten en verhalen vertellen ons hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en wat hun omgeving daarin betekent.

In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, circa 800.000 mensen gebruiken hiervoor medicatie (anti-depressiva). Volgens voorspellingen van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) wordt depressie volksziekte nummer één. Effectieve preventie en erover praten lijkt daarin de sleutel.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren te maken krijgt met een depressie. Daarmee krijgen jongeren zelfs vaker met depressiviteit te maken dan volwassenen. Vooral jongeren stellen dat er een groot taboe rust om erover te praten. Om dit te veranderen wil stichting Open mind in samenwerking met haar partners en de jongeren zelf het thema depressie bij het grote publiek onder de aandacht brengen en beter bespreekbaar maken.

Op 2 december 2020 is deze prachtige multimediale (en daarmee interactieve) reizende fototentoonstelling in Eindhoven geland. Stichting Out of the Box TV maakte van deze gebeurtenis een mooi video- en fotoreport. Kijk hier naar de foto’s (met dank aan Gerbrand Langenberg voor OOTBTV) en de video van de opening.

 

 

In Eindhoven in samenwerking met Stichting Out of the Box TV, GGzE, Apanta-Ggz, Combinatie Jeugdzorg en Lumens